REISKA - Resurssitehokkuuden parantamisella tehoja liiketoimintaan
Kolmivuotinen EAKR-rahoitteinen resurssitehokkuutta parantava projekti on saatu päätökseen Päijät-Hämeessä. Kun projekti aloitettiin 2015 alussa, Sitra oli juuri julkaissut selvityksen, jonka mukaan resurssien kierron tehostaminen tarjoaa Suomen kansantaloudelle 1,5-2,5 miljardin euron vuotuisen kasvupotentiaalin vuoteen 2030 mennessä. Panostus kiertotalouteen ja resurssitehokkuuteen vastaa lisäksi luonnonvarojen ehtymisen ja ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin. Myös päijäthämäläisiltä yrityksiltä ja muita toimijoilta on löydetty jäte- ja sivuvirtoja, joiden hyötykäyttöä projektissa on selvitetty. Projektissa on myös tehty esim. jäteneuvontaa ja jätesuunnitelmia tapahtuminen resurssitehokkuuden parantamiseksi ja materiaalivirtatyökalu tapahtumanjärjestäjien ohjeistamiseksi. Tekstiilijätteen osalta päijäthämäläiset tekstiilivirrat ovat liian pieniä luodakseen liiketoimintaa, mutta ne virrat saadaan kiertoon ja hyötykäyttöön olemalla osa kansallista poistotekstiilin ekosysteemiä. Kestävän ruokatalouden osalta tarkasteltiin Päijät-Hämeen ruoantuotantoketjuja ja niiden kestävyyden tilan parantamista. Projektin aikana löydettiin useita kestävää ruoantuotantoa vahvistavaa liiketoimintakonseptia.
Tekstiilien tunnistus- ja lajittelulaitteisto - REISKAtex®
Projektin investointiosassa suunniteltiin ja rakennettiin pk-mittakaavan tekstiilien tunnistus- ja lajittelulaitteisto. Tunnistusta varten on luotu eri tekstiilien tunnistamiseen tarvittava spektrikirjasto, jolla voidaan tunnistaa villa, puuvilla, viskoosi ja polyesteri. Kirjastoon voidaan tarvittaessa lisätä kuituja ja myös kuitusekotteita.
Tältä sivustolta löydät projektin päätulokset, projektissa syntyneet raportit ja opinnäytetyöt sekä päätöstilaisuuden materiaalit. Lisäksi sivustolla on linkit Lahden seudun kiertotalousaiheisiin julkaisuihin vuosilta 2015-2017 (englanniksi).
Lisätietoja projektin tuloksista antaa Kirsti Cura, kirsti.cura@lamk.fi |